
Bewegwijzering voor elektrische vrachtwagens: een nieuw ontwerp in ontwikkeling
De transitie naar elektrisch vrachtverkeer is in volle gang. TLN (Transport en Logistiek Nederland) verwacht dat in 2030 er zo’n 16.000 vrachtauto’s in Nederland rondrijden. Eind 2023 waren dit er nog 800. Maar de verwachting is dat, mede dankzij nul-emissie-zones, dit aantal blijft stijgen.
Hoewel de ambitie aanwezig is, ontbreekt nog iets belangrijks: eenduidige en herkenbare bewegwijzering die truckers naar deze oplaadpunten leidt. De Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) speelt hierin als deelnemer aan Livinglab Heavy Duty Laadpleinen een sleutelrol en is gestart met de eerste ontwerpfase van een nieuw wegwijzertype voor truck charging.
Een nieuw type bord
Op dit moment bestaat er in Nederland nog geen standaardaanduiding die vanaf de Europese transportroutes verwijst naar een laadplek voor elektrische vrachtauto’s. Dat werd duidelijk tijdens een recente workshop, georganiseerd door Living Lab Heavy Duty Laadpleinen. Verschillende partijen, waaronder Rijkswaterstaat en bedrijven uit de transportsector, bespraken onder leiding van NBd-adviseur Stephen Jansen hoe een dergelijk bord eruit zou kunnen zien en welke richtlijnen gevolgd moeten worden. Een belangrijke eerste stap richting duidelijke en uniforme bewegwijzering.
Samenwerking voor een toekomstbestendige oplossing
Dit project maakt deel uit van een bredere samenwerking binnen het Living Lab Heavy Duty Laadpleinen. Dit initiatief brengt overheden, bedrijven en onderzoeksorganisaties samen om te onderzoeken hoe laadpleinen optimaal kunnen worden ingericht en welke wet- en regelgeving daarbij komen kijken. De NBd draagt bij door te zorgen dat chauffeurs de laadpleinen eenvoudig en snel maar vooral ook verkeersveilig kunnen vinden, met een logische en herkenbare route-aanduiding.

Wat staat er op de planning?
Op dit moment bevindt dit pilotproject zich in de beginfase. De komende periode werkt de NBd verder aan conceptontwerpen die aansluiten bij bestaande bewegwijzering en voldoen aan Europese regelgeving. In samenwerking met betrokken partijen wordt gekeken hoe deze nieuwe borden het best kunnen worden geïmplementeerd langs de Nederlandse wegen en op de Heavy Duty Laadpleinen zelf.
Met deze ontwikkelingen zetten we samen een belangrijke stap richting een toekomstbestendige, duurzame en efficiënte logistieke sector. To be continued!