Hoe zit het met de wettelijke taken van de NBd en de dienstverleningsovereenkomst?
Serge Derks, relatiemanager bij de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd), legt uit wat de wettelijke taken van de NBd zijn en hoe wegbeheerders voordeel kunnen halen uit de dienstverleningsovereenkomst (dvo).
Wat houdt de wettelijke rol van de NBd precies in?
“De NBd heeft een specifieke taak die voortkomt uit de Wegenverkeerswet. Wij zijn namelijk de enige organisatie in Nederland die plannen mag maken voor de bewegwijzering voor auto’s en fietsers. Een belangrijk onderdeel hiervan is het beheren van het Nationaal Wegwijzerbestand. Dit bestand is essentieel om de continuïteit en uniformiteit van de bewegwijzering te waarborgen. Het doel van de wet is om samenhang en consistentie te garanderen, zodat weggebruikers overal in Nederland op dezelfde manier worden geïnformeerd. Naast het opstellen van bewegwijzeringsplannen, is het ook van belang dat we betrokken worden bij schadegevallen. Vaak is er namelijk meer nodig dan simpelweg het vervangen van een bord. Wij kunnen ervoor zorgen dat de bewegwijzering weer helemaal op orde is en eventuele verbeteringen doorvoeren.”
Hoe zit het dan met de niet-wettelijke taken?
“In de wet is er onderscheid gemaakt tussen wat wij wettelijk móéten doen en wat we kúnnen doen. Dat verschil is destijds door de politiek bepaald. Voor de NBd betekent dit dat wij verantwoordelijk zijn voor het maken van de bewegwijzeringsplannen. Maar daarnaast kunnen wij wegbeheerders ook helpen met de uitvoering, zoals het leveren en plaatsen van de bewegwijzering. Daarvoor maken we dan een dienstverleningsovereenkomst met de betreffende wegbeheerder.”
Wat zijn de voordelen voor wegbeheerders als ze met de NBd samenwerken via een dvo?
“Het grootste voordeel is eigenlijk dat je als wegbeheerder alles in één hand houdt. Van het eerste plan tot het plaatsen van de bewegwijzering tot het toevoegen van de juiste data in databestand. Dit zorgt ervoor dat het proces overzichtelijk blijft. Als wegbeheerder heb je één aanspreekpunt, de NBd, die alles voor je regelt. Wij hebben de kennis in huis om het hele proces goed te begeleiden. Zo heb je geen gedoe met verschillende partijen die het van elkaar over moeten nemen.”
Wat maakt dat zo belangrijk in de praktijk?
“Stel je voor dat het opgestelde plan voor de bewegwijzering daarna door een andere partij wordt uitgevoerd. Dan loop je het risico dat het plan niet precies zo wordt uitgevoerd als het bedoeld is. Wie neemt dan de verantwoordelijkheid als er iets fout gaat? Door de dvo met ons af te sluiten, voorkom je zulke problemen. Wij begeleiden het hele proces en zorgen dat alles conform het plan wordt uitgevoerd. Ook voor vergunningen, technische kennis en specialistische zaken zoals digitale borden, hebben wij de juiste expertise.
Bij de NBd hebben we jarenlange ervaring op het gebied van bewegwijzering. We hebben niet alleen kennis van de wet en de richtlijnen, maar ook veel praktijkervaring. We weten bijvoorbeeld welke valkuilen er zijn en hoe je die kunt vermijden. Bovendien hebben we goede relaties opgebouwd met andere partijen, zoals aannemers en wegbeheerders. Dit helpt ons om projecten effectief en volgens de richtlijnen uit te voeren.”
“Door met ons samen te werken, nemen we je als wegbeheerder
een groot deel van het werk uit handen”.
Levert dit ook tijdwinst op?
“Wanneer er meerdere partijen bij een project betrokken zijn, kan dat leiden tot misverstanden en vertragingen. Doordat wij het hele proces in eigen hand houden, verminderen we dat risico. Daarnaast werken wij landelijk en kijken we over regio’s en projecten heen. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat alles op elkaar aansluit, en dat de bewegwijzering in heel Nederland consistent blijft.”
Hoe belangrijk is de rol van data in dit hele proces?
“Data spelen een steeds grotere rol. Sinds 1 januari 2015 is elke wegbeheerder verantwoordelijk voor het aanleveren van data over de bewegwijzering binnen zijn beheer. Dit is cruciaal voor ons om onze wettelijke taak uit te voeren: het bewaken van de uniformiteit en continuïteit van de bewegwijzering. Als een wegbeheerder ervoor kiest om de installatie door een ander bedrijf te laten doen, dan moeten zij zelf de data aanleveren, wat tijd en kosten met zich meebrengt. Als de NBd het werk uitvoert, is dit proces volledig geautomatiseerd en hoef je als wegbeheerder nergens naar om te kijken. Wij zorgen ervoor dat alle gegevens correct worden verwerkt in het Nationaal Wegwijzerbestand.”
Wat betekent dat voor de wegbeheerders?
“Voor hen betekent het dat ze tijd en kosten kunnen besparen. Ze hoeven geen aparte aanbestedingen te doen of zelf het hele proces te coördineren. Wij zorgen voor een landelijke aanbesteding, waar wegbeheerders op kunnen meeliften. Dat scheelt een hoop werk en kosten. Bovendien werken wij kostenneutraal, dus hoe meer wegbeheerders meedoen, hoe voordeliger het voor iedereen wordt.”
Wat zou je tot slot willen meegeven aan wegbeheerders die overwegen een dvo af te sluiten?
“Ik zou hen vooral willen laten zien dat de NBd veel meer is dan alleen een organisatie die plannen maakt. Door met ons samen te werken, nemen we je als wegbeheerder een groot deel van het werk uit handen. Wij hebben de kennis en ervaring om het hele proces van begin tot eind te begeleiden. Je bespaart tijd, geld en energie, en weet zeker dat het resultaat van hoge kwaliteit is.”
Heb je een vraag aan Serge? Neem dan contact met hem op via serge.derks@rws.nl of 06-119 559 62.