Ornamenten voetgangersbewegwijzering
We krijgen af en toe nog een vraag over de beeldjes die boven op de masten van een voetgangersbewegwijzering staan. Hoewel de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) voetgangersbewegwijzering niet meer beheert, willen we toch wat achtergrondinformatie geven over deze ornamenten.
De betekenis
Die betekenis van de ‘poppetjes’ is eigenlijk heel basaal: het poppetje is een gestileerde uitvoering van een voetganger die schuin omhoog kijkt (naar een voetgangerswegwijzer). Uit functioneel oogpunt wordt hiermee aangeduid dat het een voetgangerswegwijzer betreft. Uit esthetisch oogpunt dient het ornament ter verfraaiing en ook om de mast ‘optisch niet ineens in de lucht te laten eindigen’.
De thema-ornamenten dienen uiteraard als uniek kenmerk van de betreffende stad of plaats.
Waar kun je ze vinden?
Er zijn twee standaarden: beeldjes in zilveren en gouden kleur.
Het standaard ‘voetgangertje’ in de zilveren kleur verscheen vanaf 1991 ten tonele en is toegepast (geweest) in:
Alphen aan den Rijn, Arnhem, Barneveld, Bergen op Zoom, Brielle, Ede, Etten-Leur, Leeuwarden, Maassluis, Middelburg, Olst-Wijhe, Purmerend, Rotterdam, Smallingerland, Stadskanaal, Vlaardingen en Zwolle.
Het standaard ‘voetgangertje’ in de gouden kleur kwam twee jaar later op de mast te staan en is toegepast (geweest) in:
Alkmaar, Apeldoorn, Culemborg, Deventer, Enkhuizen, Franeker, Helmond, Maasbracht, Maastricht, Medemblik, Nijmegen, Oldenzaal, Schiedam, Sneek, Venlo.
Bijzondere beeldjes
In het eerste decennium van deze eeuw zijn er her en der speciale uitvoeringen geplaatst:
Den Haag – Ooievaar (2004)
Valkenburg – Toren met valk (2004)
Enschede – kubus met logo (2004)
Amersfoort – Sofietje (2005)
Harderwijk – Botter (2006)
Tiel – Flipje (2008)
Amsterdam – logo + noordpijl (deze is buiten ook werkelijk noordgericht; 2009)
Utrecht – Nijntje met Domtorenmuts (2010)
Welke gedachte zit er achter de kleur?
Er zijn dus twee basiskleuren in omloop: zilver en goud. Deze kleuren zijn afgeleid van de tekstkleur die op de wegwijzer zelf te zien is: een zwarte achtergrond met zilveren of gouden opschriften.
Meer weten?
Inmiddels gaan de ANWB en daarna de NBd niet meer over de voetgangersbewegwijzering. Zoek je meer informatie over de wandelaartjes, wend je dan tot de betreffende wegbeheerder of gemeente.