
De wettelijke en niet-wettelijke taak van de NBd uitgelegd
Relatiemanager Serge Derks vertelt dat de NBd wettelijk verantwoordelijk is voor het maken van continue, uniforme en samenhangende bewegwijzeringsplannen in Nederland. Dankzij landelijke regie blijft de bewegwijzering overal overzichtelijk en betrouwbaar voor iedere weggebruiker. Ook vertelt hij hoe een samenwerking via een dienstverleningsovereenkomst (dvo) wegbeheerders volledig kan ontzorgen – van bewegwijzeringsplan tot plaatsing en dataverwerking.

De wettelijke taak van de NBd
De taken van de NBd, regie, planvorming, vaststelling van plannen en databeheer, zijn vastgelegd in de Wegenverkeerswet. Dit betekent dat de NBd handelt namens de minister. De gedachte achter de taken van de NBd is helder: landelijke regie op bewegwijzering is nodig om continuïteit, uniformiteit en samenhang te borgen, met als doel verkeersveiligheid en doorstroming.
Toch hebben wegbeheerders zelf veel invloed op de bewegwijzering. Zo dragen wegbeheerders de verantwoordelijkheid te kiezen welke doelen (bestemmingen) op een bord komen en welke routes weggebruikers gebruiken. De NBd voorziet de routes van bewegwijzering, bewaakt dat de doelen continu zijn over de grenzen van verschillende wegbeheerders en zorgt dat de bordontwerpen conform de Richtlijn Bewegwijzering van CROW zijn. Deze richtlijn is trouwens kosteloos in te zien met een gratis CROW-account.
Nationaal Wegwijzerbestand als ruggengraat voor de toekomst
Naast het maken en vaststellen van bewegwijzeringsplannen, heeft de NBd nog een andere wettelijke taak. Dit is het beheren van het Nationaal Wegwijzerbestand. Hierin bewaren wij data over iedere wegwijzer in Nederland. De NBd legt de basis van het bestand, maar de wegbeheerder is wettelijk verantwoordelijk voor het aanleveren van de data. De NBd beheert de data, maar de wegbeheerder blijft eigenaar van de data. De opgenomen data kunnen door serviceproviders en andere instellingen gebruikt worden voor hun producten, zoals navigatiesystemen.



De kracht van volledig ontzorgen
Hoewel het geen wettelijke taak is, biedt de NBd ook realisatiewerkzaamheden. Wegbeheerders kunnen ervoor kiezen om na het opstellen van het plan de uitvoering aan de NBd over te laten. Dit is mogelijk via een dienstverleningsovereenkomst, afgekort dvo. Hoewel een dvo geen verplichting is, kiest ruim 70% van de wegbeheerders voor deze optie.
Een dienstverleningsovereenkomst met de NBd biedt een aantal voordelen:
• Eén aanspreekpunt voor het hele bewegwijzeringsproject
• NBd verzorgt de aanbesteding voor realisatie
• Kennis van wetgeving, richtlijnen én praktijkervaring
• Geen zorgen rondom het aanleveren van as-built data, dit doet de NBd voor u
De NBd verzorgt dus de productie, transport en de plaatsing van uw bewegwijzeringsobjecten. Dit doen wij in samenwerking met vaste aannemers. De dvo maakt het onderscheid tussen onze wettelijke taken en onze niet wettelijke dienstverlening.
Zonder dvo kiest u dus om zelf uw bewegwijzering te plaatsen. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de wettelijke data aan het Nationaal Wegwijzerbestand.
Samenvattend
De kern van de NBd ligt in zijn wettelijke taak: het waarborgen van de continuïteit, uniformiteit en samenhang van bewegwijzering in Nederland. Alleen zo houden we het systeem overzichtelijk, veilig en betrouwbaar – voor iedere weggebruiker, nu én in de toekomst.
Heeft u een vraag aan Serge? Neem dan contact met hem op via serge.derks@rws.nl of 06-119 559 62.