skip to main content

NBd Nieuwsflits | April 2024

Tips voor een duurzame inkoop
Nederland telt miljoenen verkeers- en bewegwijzeringsborden. De productie van deze – veelal conventionele – borden (aluminium en staal) vraagt veel primaire grondstoffen en energie. Dit terwijl er al diverse circulaire en biobased alternatieven beschikbaar zijn die voldoen aan alle eisen. Een circulaire inkoop van verkeers- en bewegwijzeringsborden behoort dan ook tot het laaghangende fruit voor elke wegbeheerder met circulaire en/of klimaatneutrale ambities.

Onlangs heeft ook de NBd dit ondervonden in de aanbesteding van de bewegwijzering. De NBd maakte daarbij gebruik van de kennis en ervaringen van de Buyer Group Verkeersborden en Bewegwijzering. De Buyer Group heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met de circulaire omgang en inkoop van verkeersborden en bewegwijzering en haar kennis gebundeld in een onlangs herziene marktvisie. Ook is er een samenvatting beschikbaar met een eenvoudig stappenplan waarmee elke wegbeheerder snel aan de slag kan.

Als ervaringsdeskundige benadrukt de NBd nut en noodzaak van het gebruik van dit stappenplan (PDF) en roept elke wegbeheerder op om deze ook zelf toe te passen. Zo zorgen we samen voor meer hergebruik en duurzamere verkeersborden en bewegwijzering langs de Nederlandse wegen. 

____________________________________________________________________

Nieuwe werkwijze projectaanvragen en schades melden
Start er binnenkort een nieuw project met bewegwijzering? Is de bewegwijzering op basis van technische levensduur aan vervanging toe? Of wijzigt de routering in een bepaald gebied of regio? Laat het ons weten door een aanvraag te doen voor een project. Dit kan eenvoudig door het formulier op onze website in te vullen. Het registreren en aanvragen is op deze manier centraal geregeld. Een nieuw project aanvragen kan hier: Bewegwijzeringsdienst – project aanvragen Wegbeheerders | NBd.

Schades melden
Ook voor het melden van schades is er een eenvoudig formulier op de website geplaatst: Wegbeheerder Schade Melden Bewegwijzeringsborden | NBd (bewegwijzeringsdienst.nl).

____________________________________________________________________

Gezocht: nieuwe leden Adviesraad NBd
Wil je meewerken aan kwalitatief goede bewegwijzering in Nederland? Wij zoeken nieuwe betrokken leden voor de adviesraad. Een lid van de Adviesraad van de NBd heeft:

 • Een verkeerskundige achtergrond
 • Ervaring met beheer en/of aanleg van infrastructurele werken
 • Kennis van de Richtlijn Bewegwijzering of kan deze ontwikkelen
 • Een netwerk in de mobiliteitswereld
 • Voldoende tijd om 2 tot 4x per jaar aan een Adviesraadvergadering deel te nemen, (incl. voorbereiding/reistijd e.d. ca. 6 u per overleg)
 • Het vermogen om verbindend te zijn in zijn/haar eigen achterban
 • En is integer, assertief, initiatiefrijk, omgevingsbewust en is werkzaam bij één van de wegbeheerders in Nederland

We maken onderscheid tussen een operationeel lid en een strategisch lid. Een operationeel lid van de Adviesraad beschikt ook over ervaring met de praktijk van het werkveld bewegwijzering. Een strategisch lid van de adviesraad beschikt daarnaast over kennis van operationele (beleids-) vraagstukken en het vermogen om over de grenzen van zijn/haar eigen organisatie heen te kijken.

Klik hier voor de volledige profielschets.

Interesse? Wij maken graag kennis! Vraag om meer informatie via susan.meyer@rws.nl of serge.derks@rws.nl.

_____________________________________________________________________

Netwerksessies april en mei | Wat kunnen we als NBd betekenen voor u als wegbeheerder?
Wij organiseren voor wegbeheerders met een dienstverleningsovereenkomst (dvo) de komende weken 5 bijeenkomsten: 4 op locatie en één online.

Kom tijdens een netwerksessie meer te weten over:

 • Nieuwe snelle werkwijze projecten aanvragen
 • Eenvoudig een schade melden
 • Het belang van data
 • Verduurzaming bewegwijzering
 • NBd als aankoopcentrale
 • Aanbestedingsresultaat – kenmerken en prijsniveau nieuwe raamovereenkomsten
 • En meer…

_____________________________________________________________________

NBd op Intertraffic
Onze relatiemanager Serge Derks is op vrijdag 19 april op Intertraffic Amsterdam aanwezig. Hij ontmoet je graag! Maak een afspraak voor een kop koffie in de middag met Serge via serge.derks@rws.nl of 06-11955962.

_____________________________________________________________________

Overlijden collega Henk Meijer
Zeer onverwachts is collega Henk Meijer overleden. Hij werkte sinds 1 januari 2019 bij de NBd. Henk was als inkoper de schakel tussen de voorbereiding en de uitvoering van bewegwijzeringsprojecten. Een sympathieke, belangstellende en rustige collega. Niet op de voorgrond en zeer trouw en loyaal aan het werk dat hij deed. We zullen hem enorm missen.